בואו נדבר על כסף
כשהחלטנו שאנחנו רוצים לטייל חודש בשנה, הבנו שאנחנו גם צריכים לנהל את זה כלכלית, כדי לייעד מדי שנה סכום שמאפשר טיול כזה. אנחנו עושים את זה בשני מישורים: תכנון הטיול עצמו באופן חכם שמוזיל עלויות משמעותית, ושינוי הדרך שבה אנחנו נופשים בשאר השנה.
כמו בכל דבר בחיים, גם כאן להחלטה יש משמעויות. בכובע אחר אור עוסק גם בייעוץ (בעמותה) לכלכלת המשפחה, וכשניסינו לחשוב איך עושים את זה, הבנו שאנחנו לא רוצים לוותר בשאר השנה על תענוגות היומיום- אוכל טוב, יין, טיולים בסופ"ש וחופשים… אבל כן יכולים ומוכנים לעשות אותם קצת אחרת, כדי לאפשר לעצמנו את החוויות הבלתי נשכחות האלה. בדקנו איפה כן נכון לנו לעשות ויתורים ומה החלופות האפשריות, ובעצם ייצרנו לעצמנו מעין "תכנית עבודה" שמתאימה לנו. כמובן שכל משפחה צריכה להתאים את זה לאופי וההרגלים שלה, אנחנו גילינו להפתעתנו שבהרבה מהדברים החשיבה היצירתית על חלופות דווקא יצרה לנו חוויות חדשות ומסורות שאנחנו ממש אוהבים ומשמרים בכיף, בלי קשר לטיול.
#1 להזמין כרטיסים מראש (אבל ממש מראש)
להרבה אנשים יש רתיעה מהזמנה של כרטיסי טיסה זמן רב מראש, מתוך החשש של "מי מיודע מה יהיה". זה אמנם נכון שאנחנו לא יודעים מה יהיה, ובטח במדינתנו היקרה… אבל הזמנה של כרטיסי טיסה 10 חודשים עד שנה מראש יכולה להגיע לחיסכון של 40-50% ממחיר הכרטיס בעונה! תכפילו את זה ב-5 נפשות וחסכנו מאות דולרים שישמשו אותנו לתקציב של הטיול. ובמידה ונצטרך לבטל או לשנות מכל סיבה שהיא, תמיד יש מדיניות דחייה וביטולים ועדיין לטעמנו זה בהחלט שווה את הסיכון. כמובן שחשוב לקרוא ולהבין את מדיניות הביטולים טרם הקניה.
#2 לטייל מחוץ לעונה
אחד העקרונות שלנו שמוזילים את הטיול משמעותית, הוא תמיד לטייל מחוץ לעונה. מעבר לזה שזה חוסך את העומס המטורף בנתב"ג בשיאי העונה, זה מאפשר לנו לחסוך בעלויות גם במחירי כרטיסי הטיסה (שמן הסתם עולים משמעותית ב-high season עקב הביקוש), ולא פחות מכך בעלויות הלינה ביעדים עצמם. זה מאפשר לנו, למשל, להזמין לינה במלון מפנק או ריזורט יוקרתי, שבעונה לא היה קרוב לתקציב שלנו. המבט על הפנים של הילדים שלנו כשהגענו למלון שזכה בתואר בין 10 המיוחדים בעולם והוא בצורת אוניה על צלע הר, היה שווה הכל…. (ובמחיר של שליש מהעונה). אנחנו לא בהכרח מדברים על low season אלא גם על mid season, כלומר כל התקופות שהן לא שיא עונת התיירות. עוד ייתרון הוא שכשהמקומות לא עמוסים בהמוני תיירים, יש הזדמנות להגיע לחוויות יחודיות יותר, לדבר לעומק עם אנשים ולייצר קשרים, שזה חלק מהותי מהחוויה מבחינתנו.
#3 מחקר ותכנון מקדים עם תקציב מוגדר
בתכנון טיול יש כל כך הרבה אפשרויות ורמות מחיר, והמון מידע מפוזר ברחבי הרשת, המלצות ואין סוף דעות- שזה עלול ממש לבלבל ולהוציא אותנו מהפוקוס התקציבי. אנחנו קודם כל מגדירים לעצמנו טווח הוצאה ללילה, ובתוכו משחקים עם הלינה במקומות השונים. תחת הטווח הזה אנחנו חוקרים ובודקים המלצות באופן הכי מעמיק שאפשר, כדי למצוא את הכי טוב ו-value for money. המשחק בטווח יכול לאפשר את הגיוון שבו נישן פעם במלון מפנק ומדהים, ואחריו בבית עץ בג'ונגל או בלינה מסורתית על מזרון. הכל מהכל.
#4 יצירתיות בארץ בקיץ ובחגים
אז מעבר להוזלת הטיול עצמו, יש גם את שאר השנה. אנחנו משפחה מטיילת, ויש כל כך הרבה תקופות חגים וחופשות כאן, אז מה עושים עם החופש הגדול, החגים וכל השאר? חלק מההחלטה שלנו על טיול של חודש בשנה משליך גם על זה, ולכן בחגים ובקיץ אנחנו נשארים בארצנו הקטנטונת. גם כאן יש המון מה לעשות ואפשרויות שמוזילות משמעותית את החופשות- אנחנו מגוונים בין קמפינג, לינה בחאן, החלפת בתים (קונספט מעולה וכלכלי, ממליצים ממש!), בתי הארחה בקיבוצים ועוד. לא חסרות אפשרויות וגם בטיולים בארץ, אותם עקרונות של הזמנה מראש עובדים היטב.
#5 חוק הסאבלט והטאבלט 🙂
אם שאר הנקודות מתייחסות לייעול ההוצאות, החוק הזה מתייחס לצד השני- מיקסום יצירת הכנסות גם תוך כדי הטיול. סאבלט: האופציה פשוט להשכיר את הבית לתקופת הטיול , מאפשרת לממן חלק נכבד ממנו בלי מאמץ (ומבטיחה שמישהו גם ישקה את העציצים וינקה לפני שתחזרו). לנו בעבר היה חסם לנושא הזה, מתוך חשש שמישהו יגור לנו בבית, אבל אחרי פעם אחת ראינו כי טוב, והיום אנחנו דואגים לפרסם כמה חודשים לפני הטיול את הבית בקבוצות ופלטפורמות רלוונטיות. החלק של הטאבלט (או לפ-טופ, אבל זה פחות מתחרז) – מתייחס לעבודה תוך כדי הטיול. שנינו מנהלים בעבודות שלנו כמה דברים במקביל ולא יכולים או רוצים להתנתק לגמרי לתקופה של חודש, לכן אנחנו לוקחים איתנו לפטופ ובערב פותחים בנחת למענה למיילים, עולים פה ושם לזום אם צריך וכך ממשיכים לעבוד ולהרוויח גם תוך כדי הטיול, תוך הקפדה שזה לא ייכנס למשך הימים עצמם ולא יפגום בחוויה המשפחתית. את רוב הטיולים אנחנו עושים בתקופה שמכילה בתוכה את פסח ויום העצמאות, כך שמראש היא כוללת מעט ימי עבודה ולימודים באופן יחסי ומאפשרת שקט, גם תו"כ עבודה.
#6 וכמובן שניתן לבנות טיולים ברמות תקציב שונות, הכל אינדיבידואלי ובהתאמה לתקציב וליעדים של כל משפחה. מניסיוננו, בכל טווח תקציב ניתן למקסם ולהוציא את המיטב עם ידע ותכנון, נשמח לעזור לכם למקסם את החוויה שלכם